Prosvetari prete tužbom

(Last Updated On: June 7, 2017)

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) pozvao je danas Ministarstvo prosvete da do kraja juna obeštete radnike u obrazovanju, tako što će im isplatiti naknade za godišnji odmor iz 2014. godine, ili će u suprotnom podneti tužbe.

Predsednik tog sindikata Slobodan Brajković rekao je da je Vlada Srbije 2009. godine donela Zaključak kojim je suspendovala dotadašnji način obračuna naknade za godišnji odmor prosvetnim radnicima i na taj način uštedela 400 miliona dinara na godišnjem nivou.

“Naknada za godišnji odmor prosvetnim radnicima nije isplaćena još od 2009, a jedino je isplaćena naknada za 2015. godinu. Ministarstvo mora da isplati ogromne sume novca”, istakao je predsednik tog sindikata na konferenciji za novinare.

Brajković je objasnio da Ministarstvo treba da isplati 400 miliona dinara na godišnjem nivou, odnosno svakom radniku oko 4.000 dinara, jer u Srbiji ima oko 99.000 zaposlenih u obrazovanju.

On je dodao da će naknada za 2014. godinu da zastari 21. avgusta ove godine i da tako prosvetari neće dobiti šta im po Zakonu o radu pripada.

“Radnici u obrazovanju se tako već godinama sistemski i planski potkradaju” rekao je Brajković i dodao da su plate u prosveti 15 odsto ispod republičkog proseka dok 80 odsto zaposlenih čine visoko obrazovani kadrovi.

Potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) Dušan Kokot istakao je da tom sindikatu nije cilj da tuže Ministarstvo jer bi to izazvalo kolaps budžeta prosvete.

“Država treba da razmisli da li im je u interesu da ih tužimo zbog 4.000 dinara koje su dužni svakom prosvetnom radniku, odnosno 400 miliona dinara koliko godišnje kradu. Ako ih tužimo budžet prosvete će biti u kolapsu jer će samo sudski troškovi biti oko 70.000 dinara”, objasnio je Kokot.

On je dodao da će tužiti Ministarsvo ukoliko ne reaguje na poziv da zajedno nadju rešenje do kraja juna.

Izvor: Beta