Prodaja na mrežama počinje

prodaja na drustvenim mrezama
(Last Updated On: April 1, 2017)

Društvene mreže kao opšteprisutan kanal komunikacije odavno su predmet interesovanja marketing stručnjaka i tema marketing strategija. Bio je potreban samo još jedan korak da se korisnicima omogući da „sa reči pređu na dela“, i on se upravo odvija pred očima javnosti, kako to obično biva, prvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanije koje posluju u Americi, naime, od 21. marta, dobile su priliku da promovišu i prodaju svoje proizvode na Instagramu. Postupak je sledeći i za sada se odnosi na odeću i obuću, nakit i kozmetiku.

Kompanija najpre objavljuje svoj katalog na Fejsbuku, a zatim podnosi zahtev da joj se odobri Instagram Shopping. Tim platforme Instagram pregleda prispele prijave i odobrava ih ili odbija.

Odabranim proizvođačima i prodavcima zatim se dodeljuje mogućnost da postave jednu fotografiju svakog proizvoda (samo jednu i bez mogućnosti da se objavi video). Kada korisnik poželi da kupi proizvod, on jednim klikom dobija dodatne informacije o njemu, a zatim i mogućnost da ga odmah kupi direkno na sajtu brenda, putem brauzera koji je ugrađen u sam Instagram.

Važna vest za prodavca je što je kompletan postupak, bar za sada, besplatan, odnosno bez provizije Instagrama.

Uvedena šoping opcija na Instagramu tek će biti predmet usavršavanja, kako bi se omogućilo što jednostavnije postavljanje fotografija, prostim tagovanjem od strane prodavca. Najavljeno je i uvođenje alata za analitiku za marketing sektore.

Fejsbuk i Instagram, međutim, nisu jedini koji su doneli odluku o direktnoj prodaji. Pinterest opcija Shop the Look upravo postavlja nešto slično. Važnost ovih događaja je činjenica da se društvene mreže na potpuno nov način uključuju u lanac globalne kupoprodaje, sa posledicama po svako pojedinačno tržište na svetu i kompanije koje na njemu posluju.