Pokretanje biznisa košta…

(Last Updated On: August 20, 2015)

Srpska asocijacija menadžera predlaže pokretanje biznisa radnicima koji ostanu bez posla u procesu restrukturiranja preduzeća u kojima su radili. Da li je to zaista jednostavno kako se čini zaključiće oni koji se upuste u osnivanje sopstvenog preduzeća, radnje.., a Srpska asocijacija menadžera (SAM) kao pomoć dostavlja sledeće podatke.

SAM je u projektu “Šansa za novi početak”, zajedno sa partnerima, radila analize i pripremila više od 120 preduzetničkih inicijativa, a sve u skladu sa iznosom od pet do osam hiljada evra koliko će iznositi otpremnine.

biznis

Preduzetničke aktivnosti su podelili u tri osnovne delatnosti: proizvodnja, poljoprivreda i usluge.

Neki od primera koji zahtevaju najmanja ulaganja su, na primer, usluga pakovanja poklona – koja podrazumeva minimalna početna ulaganja od oko 800 evra, zatim uzgoj borovnica sa minimalnim početnim ulaganjem od oko 1.600 evra ili uzgajanje jagoda uz minimalna početna ulaganja od oko 2.500 evra.

Za otvaranje agencije za knjigovodstvene usluge ili menjačnicu potrebna su minimalna početna ulaganja od oko 2.000 evra, dok se za perionicu automobila procenjuje da bi početna minimalna ulaganja bila oko 2.500 evra. Oko 3.000 evra je planirano početno ulaganje za otvaranje limarske radionice, odnosno 5.000 za kovačku radionicu.

Za preduzetničku ideju pokretanja proizvodnje testenina potrebno je oko 5.500 evra, odnosno 8.000 evra za proizvodnju papirnih kesa.

Vredi razmotriti predloge

„Šansa za novi početak” je projekat za pokretanje biznisa namenjen zaposlenima u više od 500 preduzeća u restruktuiranju, koji sprovodi SAM sa agencijom “DNA komunikejšn” i uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj „Šanse za novi početak” je da ljudima preduzeća u restrukturiranju, kojih, prema procenama, ima oko 30.000, ukaže kako mogu najbolje da iskoriste svoje znanje, rad, te da razvijanjem preduzetničkog duha i novcem koji će dobiti za otpremnine obezbede radno mesto za sebe i članove svojih porodica.

„Želimo da podstaknemo te ljude da se udružuju i da zajedničkim sredstvima pokrenu sopstveni biznis, a važna karakteristika ovog programa je to što će im biti ponuđeni konkretni predlozi, u skladu sa njihovim kvalifikacijama, potrebama regiona i grada u kom žive”, kaže Dejan Ranđić, direktor agencije “DNA Komunikejšn”, koja je jedan od osnivača programa.

Vredi se informisati o svemu, u svakom slučaju…

Izvor: Dnevnik