Online prodavnice se menjaju

online prodaja
(Last Updated On: January 12, 2024)

Započinjanje biznisa u oblasti online prodaje izgleda kao posao budućnosti, pošto iskustva iz sveta govore da se može uspeti, uz poštovanje određenih pravila. Pored blistavih trenutaka takozvanih dotcom firmi u devedesetim godinama sada već prošlog veka, događali su se, međutim, i nagli slomovi i padovi vrednosti, pa se poslovanju na internetu danas pristupa sa više pažnje. Potrebno je zato pratiti najnovije trendove i savete stručnjaka, kako bi se ostvario dobar rezultat.

U Srbiji postoji online tržište, uz pojedinačne pokušaje da se pozovu i okupe na jednom mestu prodavci, kako to, na primer, radi internet prodavnica Vendor.rs. Za sada, ipak, dominiraju firme koje pored maloprodaje u klasičnim prodavnicama “od cigle i maltera” nude mogućnost da se proizvodi kupe i online. Ne treba zaboraviti ni popularnost aukcijskog sajta Limundo, koji uspešno opstaje i širi poslovanje.

onlineprodaja

Kako to rade nove prodavnice

Start up firme u oblasti online šopinga u svetu danas posluju malo drugačije od velikih kompanija u vreme njihovih početaka. Svima koji žele da ih slede savetuju sledeće.

U trci za kupca treba, naravno, koristiti popuste, ali ne samo njih. Ključni razlog zbog kojeg ljudi i dalje žele da odu u “pravu” prodavnicu je jedinstveno iskustvo šopinga. Online prodavci treba da se potrude da im ponude nešto slično.

Personalizovan pristup na duže staze daje bolje rezultate od jednostavne trke za obimom prodaje. Na trenutak izgleda kao da je sve online prodavnice napravila ista osoba – identični advertajzing trikovi, uključujući popularne glumce, sportiste, pevače… koji reklamiraju proizvod su na sve strane. Mora se, dakle, izdvojiti iz mase i krenuti u susret kupcu na originalan način.

Doživljaj porodice ili prijatelja koji zajedno šetaju pored izloga, zatim ulaze u prodavnicu i razgledaju ponudu potrebno je vratiti. Udobnost kupovine podržana najnovijim tehnologijama i poseban, ciljan, trajan odnos sa kupcem, mogu se i u online prodavnici staviti u centar zbivanja.

Kupac želi šoping uživanje, a ne jednostavnu kupovinu stvari koja mu treba. Online kupovina nije trka ili maraton, to je svakodnevna “šetnja do prodavnice” kao navika da se vidi šta tamo ima novo.

Bombardovanje navođenjem popusta i “pretnjom” da se “prilika može propustiti ukoliko se nešto ne kupi odmah” stvara osećaj tenzije i pritiska da se kupi stvar koja možda i nije potrebna Na dugi rok, smatraju novi vlasnici online prodavnica, to nije dobro i kupac će kad-tad napustiti ovakvog prodavca. On kupovinu želi da doživi kao relaksirajuće iskustvo.

U asortiman uvek treba dodati i nešto originalno, domaće, rukom rađeno, pošto kupci takve stvari žele da vide. Proizvod treba da se doživi kao vrednost, a ne isključivo cena.

Online posetiocima treba pružiti mogućnost ličnog istraživanja i otkrivanja proizvoda, što sve zahteva promenu i usvajanje novih obrazaca u kupoprodajnom odnosu.