Okrugli sto opozicije

(Last Updated On: October 12, 2018)

Predstavnici opozicionih stranaka složili su se danas da se zajedno bore za sprovodjenje fer i poštenih izbora i ravnopravan tretman u medijima.

Oni su na okruglom stolu koji je održan u staroj zgradi Skupštine Srbije ocenili da aktuelna vlast ne može biti smenjena bez postizanja tih osnovnih demokratskih uslova i načela i usaglasili da se formira radna grupa koja će konkretizovati njihove zahteve.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke, Dveri, Socijaldemokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo, Pokreta centra, Narodne stranke, Gradjanskog bloka 381 na čijem je čelu Saša Janković, Sindikata Sloga, Levica Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine…

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Djilas ocenio je da je istorijski čin današnje okupljanje opozicije koja je protiv aktuelne vlasti i da time pokazuju gradjanima da mogu da se slože oko borbe za osnovne demokratske vrednosti.

“Slika koju će Srbija danas videti je izuzetno važna, da ljudi shvate da bez obzira da li se medjusobno slažemo ili kritikujemo, kad su u pitanju ove osnovne stvari, svi mislimo isto, i da smo spremni svi zajedno za njih da se borimo”, rekao je Djilas.

On je istakao da je važno da formiraju radno telo koje će sačiniti niz zahteva, predloga i mera, i da odrede ljude koji će se time baviti kako bi bili što efikasniji. Dodao je da u u Srbiji nema normalnog života i da postoji strah. “Opozicija ne treba da bude dekor i da dajemo dokaz nekog normalnog života u Srbiji, jer taj život ne postoji. Toga smo mi svesni, ali i ogroman broj gradjana Srbije”, rekao je Djilas.

Neki od okupljenih poput predstavnika Narodne stranke Borislava Novakovića smatraju da je neophodno da više vremena predstavnici opozicije provedu na terenu i pokažu solidarnost sa svim ugroženim grdjanima koji su pod konstantnim pritiskom i koje maltretiraju.

“Naš posao je da budemo sa ljudima, ali mi to ne činimo. Moramo biti sa tim ljudima koje maltretiraju i ohrabriti ih da nećemo dozvoliti represiju”, istakao je Novaković. On je kazao i da je na snazi “nakarandi” proporcionalni izborni sistem u kom se računi polažu stranci, a ne gradjanima, te da se politička kultura u Srbiji ne može promeniti bez stvaranja sistema u kome se glasanje za stranke pomera na personalno glasanje.

Novaković je kao jednu od opcija predložio bojkot izbora s obzirom na okolnosti, za šta je predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao da bi bio za tu opciju samo ako bi se znalo šta će da čine posle bojkota. On je ukazao da bojkot sproveden 1997. godine nije doneo ništa i da je na njima lider radikala Vojislav Šešelj mogao postati predsednik Srbije.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da Srbija “zarobljena država” bez vladavine prava, nezavisnog pravosudja i da je stvoren takav sistem da je na svim nivoima izbora kadnidat jedan isti čovek, a dodela sredstava za medije je uredjena tako da se ta sredstva dodeljuju na osnovu lojalnosti, a ne profesionalnosti. On je kazao da je potrebno definisati ključne tačke “oslobadjanja države” uredjenje medijske sfere, promovisanje demokratske političke kulture i stvaranje sistema koji će garantovati fer i poštene izbore.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da postoji samo jedan način da se izbore za slobodu medije i fer izbore, a to je da budu jedinstveni. “Bez toga nemamo šanse. Zato radna grupa treba da se formira i definiše naše zahteve i da ih nateramo da ih i prihvate”, rekao je Obradović.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković rekao je da se radna grupa koju treba oformiti mora fokusirati na izmene izbornog zakona da bi izbori uopšte imali smisla i napomenuo da ne mogu da traže od medija šta i kako da rade, ali da mogu tražiti odredjeno postupanje.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je povodom neravnomerne zastupljenosti u medijima ukazao da je naročito važno da na Javnom servisu postoji pluralizam političkih ideja i takodje istakao da je nephodno izmeniti Zakon o izboru narodnih poslanika.

Funkcioner Socijaldemokrats stranke Nenad Konstantinović založio se takodje za promenu izbornog sistema ukazujući na izborne kradje, nesredjen biračke spiskove, pritiske koje gradjani trpe pred izbore…

Predstavnik Inicijative “Ne davimo Beograd” Radomir Lazović rekao je da se sastanak održava u pravom trenutku i da je dobro što to nije učinjeno tek pred same izbore.

Na kraju dela skupa koji je bio otvoren za javnost za reč se javio funkcioner Liberalno demokratske partije (LDP) Djordjo Žujović, čija stranka nije ni bila pozvana na sastanak. Reč nije dobio, a ukazali su mu da ta stranka nije deo opozicije i da je LDP ako je želeo mogao da samostalno organizuje svoj skup na nekom drugom mestu.

Izvor: Beta
Foto: Savez za Srbiju