Od ponedeljka isplata

(Last Updated On: November 3, 2017)

Penzioneri koji su zaključno sa 27. oktobrom 2017. u isplatnoj bazi Fonda PIO, nezavisno od toga da li im je prebivalište u Srbiji ili u inostranstvu, dobiće u ponedeljak po 5.000 dinara. Jednokratna isplata, shodno Zaključku Vlade, pripada svima koji su do sada bili na spisku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ne i onima koji su u proceduri, odnosno podneli su zahtev ali još nisu dobili rešenje.

Kako kažu u Fondu, istovremeno ovu jednokratnu pomoć dobiće i svi korisnici privremene naknade – invalidi druge i treće kategorije, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidna deca koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.

– Ukupno 1.753.319 korisnika obuhvaćeno je pomenutim Zaključkom – kaže Jelica Timotijević, direktor sektora za odnose sa javnošću u PIO za “Novosti”. – Jednokratna isplata svim korisnicima počeće 6. novembra i penzioneri će dobiti svoj novac na isti način kao što primaju i penziju, što znači da će oni koji čekove primaju preko tekućih računa u poslovnim bankama pomoć dobiti istog dana, kada počinje i isplata na kućne adrese i šaltere isporučnih pošta, ali će ona trajati nekoliko dana.

Kako objašnjavaju u PIO, za ove svrhe ukupno je predviđeno 8,85 milijardi dinara, a Fond PIO snosiće sve troškove jednokratne isplate.

– Pomoć penzionerima 2010, 2012. i 2013. godine bila je limitirana do određenog iznosa penzija i isplaćena je isključivo korisnicima sa prebivalištem u Srbiji – kaže Timotijević. – Isplate u 2016. i 2017. godini nisu limitirane visinom penzije i isplaćene su, odnosno biće isplaćene, svim penzionerima, bez obzira na to da li im je prebivalište u Srbiji ili u inostranstvu.

Izvor: Novosti