Novu majicu treba oprati

novu majicu treba oprati
(Last Updated On: February 17, 2018)

Koliko puta ste se zapitali da li treba oprati majicu, na primer, koju ste kupili u prodavnici, potpuno novu i uredno zapakovanu. Izgleda kao da ne postoji prepreka da je odmah obučete, ali ponekad posumnjate, kada pod rukom osetite da je materijal pomalo grub, ili vam se učini da majica neobično miriše.

Odgovor na ovo pitanje daju stručnjaci, imunolozi, a jedan od njih je doktor nauka Tirumalaj Kamala iz Sjedinjenih Američkih Država. Njen savet je da se sve što se može oprati – opere.

Proizvodnja materijala daleko je od one kakva je bila nekada. Ručno tkani indijski pamuk, bojen prirodnim sastojcima, danas je retkost, kao i krojači koji šiju garderobu po meri. Masovna proizvodnja na globalnom nivou podrazumeva ogromnu industriju, u kojoj se ostvaruje podjednako velika zarada. Tkanine nastaju obično iz mešavine prirodnih i sintetičkih vlakana, koja potiču iz petrohemije.

Da bi bili zaštićeni od buđi u svim uslovima, tokom produženog boravka u skladištima i kontejnerima, materijalima se dodaju hemijska sredstva. Tkaninama se dodaju i sredstva koja ih čine privremeno otpornim na gužvanje, kako bi se lakše prošle proces šivenja, koji je takođe masovan. Majici tako, pre pakovanja često nije potrebno peglanje, ni presovanje. Pojedini artikli se specijalnim postupcima, takođe hemijskim, štite od primanja mrlja, čak i od plamena.

Jedinjenja koja se primenjuju najčešće su na bazi smola. Sa stanovišta zdravlja, najopasniji je formaldehid, kancerogena supstanca koja je u upotrebi gotovo čitav vek. Njim se, upravo zbog otpornosti na gužvanje, posebno tretira posteljina od pamučnih ili mešavine pamučnih i sintetičkih vlakana. Prema nekim istraživanjima, najviše formaldehida, ukoliko je korišćen, oslobađaju tkanine od čistog pamuka i mešavine pamuka i vune.

Neke razvijene zemlje zabranile su korišćenje pojedinih hemijskih sredstava u tretiranju tkanine (Finska i Japan, na primer), druge posebno pažljivo kontrolišu proizvode za decu, a treće se potpuno oglušuju o upozorenja. Dok se nešto ne promeni, savet je da se nova odeća pre nošenja opere. Pranje smanjuje količinu najštetnijih supstanci, a što se više odevni predmet pere, on postaje sve bezbedniji.