Novogodišnje kupovine

(Last Updated On: November 1, 2018)

Iako smo, sudeći po reakcijama javnosti, u Beogradu prerano dobili novogodišnju dekoraciju, ni u svetskim metropolama nije bolje. Nošeni potrošačkom groznicom građani počinju da kupuju već sa prvim danima novembra, a prodavci to pokušavaju da iskoriste tako što pomeraju prema sredini godine novogodišnju sezonu u svojim radnjama.

Nezvanično, dolazak i prolazak “Noći veštica”, koja se obeležava na zapadu Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama 31. oktobra, znači i start novogodišnjeg šopinga.

Statistike u SAD pokazuju, prema nalazima konsultantske kuće PwC, da će ove godine biti potrošeno do 5% više novca u odnosu na prethodnu, i to na poklone, putovanja i zabavu. Oko 84% ispitanika kaže da će potrošiti isti ili veći iznos, koji se, prosečno, kreće oko 1250 dolara.

E-trgovina će imati veoma značajno učešće u novogodišnjoj kupovini (oko 84% građana će kupovati online, a 91% u prodavnicama – oni koji su se opredelili i za jednu i za drugu varijantu izjavljuju da će potrošiti za stotinak dolara više od proska).

Amerikanci sa velikim interesovanjem očekuju “sajber sedmicu”, kada će nedelju dana važiti popusti na elektroniku. Predviđa se i da će mobilni telefoni na različite načine učestvovati u 68% kupovina.

Zanimljivi su i podaci o kupovini na Badnje veče – u poslednji čas će dodatno porasti upotreba mobilnih telefona, a u više od trećine kupovina koristiće se preporuke “veštačke inteligencije”, odnosno klikovi će biti na automatski generisane oglase.

Predviđa se, ukupno, da će za praznike biti potrošeno između 717 i 721 milijarda dolara, bez troškova prevoza, benzina i restorana.

Oko 30% Amerikanaca planira da koristi smart metode plaćanja u prodavnicama. Među njima, očekivano, dominiraju mladi, uzrasta od 17 do 22 godine.

Naredna dva meseca dobro će proći i sezonski radnici – oni su već angažovani, a očekuje se da će njihov ukupan broj biti između 585 hiljada i 650 hiljada, što je više nego prošle godine.