Nove droge u Srbiji

(Last Updated On: October 19, 2018)

Sistem za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja je u saradnji sa MUP-om i Bezbedonosno-informativnom agencijom otkrio tri nove psihoaktivne supstance u Srbiji.

Srbiju je Evropski monitoring centar obavestio o prisustvu različitih grupa novih supstanci na tržištu Unije, a u toku je procedura stavljanja i 19 zabranjenih supstanci na kontrolnu listu, prenosi RTS.

Policija je u našoj zemlji nedavno prvi put zaplenila takozvanu božju drogu, a pre dva dana uhapšena je i devojka (19) zbog posedovanja tri litre te psihoaktivne supstance.

U više gradova u Srbiji o psihoaktivnim supstancama biće organizovana 31 tribina za učenike, šest za nastavnike i jedna za roditelje.

Uskoro se očekuje i edukacija i za zdravstvene radnike za postupanje u situacijama kada dođe do predoziranja.

Psihijatar Dnevne bolnice za lečenje zavisnosti u adolescenciji Svetislav Mitrović rekao je da u Dnevnoj bolnici rade sa mladim ljudima i njihovim roditeljima i da u ovom trenutku imaju oko 15 pacijenata na lečenju.

Dodaje da se taj broj stalno menja i napominje da pacijenti dolaze na lečenje svojevoljno, ali ipak tom procesu pristupaju uz otpor.

Doktor je istakao da se nove supstance svakodnevno sintetišu i da se uz jedno uzimanje može ugroziti život.

“Sve nove supstance su opasne, ne bih izdvajao, drastično ugrožavaju mladi život”, naveo je Mitrović i rekao da se u bolnici tim mladim ljudima daje podrška da posmatraju život pozitivnijim očima.

MUP danas u Obrenovcu spaljuje drogu zaplenjenu u prethodnom periodu. Najavljen je i novi sastanak Komisije Vlade Srbije za borbu protiv narkomanije u školama, i nove aktivnosti koje će smanjiti prisustvo ove smrtonosne pošasti u društvu.

Izvor: Dnevnik

Comments are closed.