Neobična vrsta krpelja se širi

(Last Updated On: July 18, 2018)

Lone Star je “nadimak” Teksasa, pa je isto ime dobila i vrsta krpelja koja na leđima ima znak u obliku granica ove američke države. Stanište insekta je u jugoistočnom delu Sjedinjenih Američkih Država, a loša vest je da je, u ovogodišnjoj sezoni povećanog broja uboda krpelja, upravo Lone Star počeo da se širi.

Zašto je krpelj Lone Star opasan?

Za razliku od drugih vrsta koje u određenom broju izazivaju Lajmsku bolest, ova vrsta prouzrokuje potencijalno smrtonosnu, a svakako doživotnu, alergiju na meso.

Konkretno, čovek posle uboda postaje alergičan na alfa-gal – molekul šećera koji se nalazi u mesu. Ova vrsta alergije donedavno je beležena gotovo isključivo u jugoistočnom delu Sjedinjenih Američkih Država, ali se stanje menja. Slučajevi su registrovani u Minesoti, Nju Hempširu, Pensilvaniji i Njujorku. Tokom protekle godine samo na Long Ajlandu zabeleženo je najmanje 100 slučajeva. Naučnici potvrđuju da je za to odgovorno širenje Lone Star krpelja, ali ne isključuju da su i drugi krpelji postali prenosioci.

Alergija na meso manifestuje se, inače, slično kao alergije na druge supstance – počinje osipom i svrabom kože, povraćanjem, prolivom, a može se produžiti kao težak oblik, sa problemima u disanju, gušenjem i smrću.

Alfa-gal se, osim u mesu, nalazi i u drugim namirnicama, i lekovima. Sadrže ga, na primer, izvesne vrste sredstava za želiranje medikamenata, pa su rizici, kojih ljudi nisu ni svesni, veliki. Interesantno je da se sa dijagnozom luta. Poslednje na šta se posumnja je ujed krpelja, i njime prouzrokovana alergija na alfa-gal.

U laboratorijama se trenutno proučava razvoj bolesti i mogućnost da se pronađu adekvatna sredstva zaštite. Za sada, ublažavaju se samo simptomi, ali lek i vakcina ne postoje.