Napravite dobar selfi

(Last Updated On: July 1, 2018)

Imate li problem da napravite svoj foto-autoportret?

Možda ste od onih koji ne vole da postavljaju portret fotografije na društvene mreže, ali ako ste već tamo bilo bi dobro da se predstavite i na ovaj način. Na mrežama ste zbog druženja, a ljudi svakako žele da vide sa kim komuniciraju onlajn, što je sigurno i sa vama slučaj.

Odlučili ste, dakle, da fotografišete sami sebe i to tako da rezultat u potpunosti odražava utisak koji želite da ostavite.

Evo nekoliko saveta.

Analizirajte mesto na kojem se nalazite. Pogledajte pozadinu svog budućeg portreta. To bi trebalo da bude nešto što zaista dobro izgleda na fotografijama. U zavisnosti od poruke koju želite da prenesete možete se fotografisati u prirodi, na ulici, u sobi, ispred neke znamenitosti, u klubu sa ljudima koji se zabavljaju u pozadini. Napravite nekoliko probnih snimaka kako biste videli kako okruženje zaista izgleda na fotografiji.

Odlučite šta ćete obući. Odeća treba da bude, takođe, u skladu sa okruženjem, ali može da mu predstavlja i potpuni kontrast. Kao i izbor nakita. Odeća treba da vam stoji dobro, izvesni nedostaci mogu biti prikriveni, kao i u životu, posebno ako ste odlučili da napravite fotografiju celog tela. Boja odeće treba da je u skladu sa okruženjem.

Izaberite šta ćete zaista snimiti, odnosno šta ćete činiti na fotografiji. Ne preterujte sa komplikovanim pozama i detaljima. U centru pažnje treba, ipak, da budete vi. Ne preterujte ni sa krupnim planovima, odnosno fotografijama na kojima se, na primer, vidi samo oko ili deo lica. Fotografija negde mora da bude presečena, ali je potrebno, testiranjem, pronaći najbolje mesto.

Naoružajte se strpljenjem. Uživajte u procesu fotografisanja i nemojte se obeshrabriti ako prvi snimci budu daleko od onoga što biste želeli.

Imajte na umu da će vam biti potrebno i malo fotografskog znanja – mesto gde padaju svetlost i senka, značaj fokusa… Tu je, zatim, i daljinski okidač i odloženo snimanje na telefonu ili foto aparatu…

Dobar selfi je važan za vaše lične odnose na društvenim mrežama, posebno ako ste tamo zbog nekog biznisa. Zaslužićete poverenje i poslovni partneri će biti u većoj meri skloni da vas prihvate ukoliko saznaju ko ste zaista, kako razmišljate na neke druge “neposlovne “teme, ukoliko im pokažete da ste energična, pozitivna i ambiciozna osoba sa razvijenim ličnim stilom i preferencijama.