Nameštanje atlasa

(Last Updated On: September 20, 2022)

Ukoliko imate probleme sa bolovima u kičmi, mišićima, tetivama, znate da oni mogu da traju veoma dugo i da se često, posle izvesnog vremena, ponavljaju. Fizikalna terapija i analgetici ponekad donose samo privremeno olakšanje.

Uzroci oboljenja kičmenog stuba obično se pronalaze u načinu života – poslu vezanom za sedenje, nedovoljnom kretanju i vežbanju, nepravilnoj ishrani…  ili anatomskim problemima kao što su, na primer, ravni tabani.

Poslednjih godina, međutim, sve češće se govori o atlasu, prvom vratnom pršljenu i njegovom poremećenom položaju, odnosno neznatnoj pomerenosti sa mesta na kojem bi trebalo da se nalazi.

Kada je atlas blago izmešten, a on trpi pritisak težine glave, opterećenje kičme je neravnomerno raspoređeno, što dovodi do trajno lošeg položaja u toku stajanja, kako bi se održala ravnoteža.

Kao rezultat toga javljaju se brojni zdravstveni problemi – bolovi u kičmi i vratu, glavobolje, nesvestice, omaglice, vrtoglavice, a kako su veoma blizu atlasa nervi i krvni sudovi koji povezuju mozak sa ostatkom tela, i drugi cirkulatorni i neurološki poremećaji.

Rešenje je namestanje atlasa.

U ordinaciji Balans Medika u Beogradu, gde se lekar specijalista, primarijus, bavi ovom metodom, pitamo kako se obavlja intervencija. Jednostavno, odgovaraju nam, bez ikakvih zahvata kakve laici očekuju kada se govori o “nameštanju”.  Tretman se obavlja samo jednom, a posle izvesnog vremena pacijent  dolazi na kontolu.

Interesantno je da nepravilan položaj atlasa može da bude uzrok zdravstvenih nelagodnosti za koje se ne bi moglo pretpostaviti da potiču od vratnih pršljenova. Ubrzano lupanje srca, bledilo lica, strahovi, loša koncentracija i pamćenje, hronični umor, gastritis, opstipacija, suviše visok ili nizak krvni pritisak… samo su neka od neprijatnih stanja koja ljude godinama muče, a lekari ne uspevaju da pronađu fizički ili fiziološki uzrok. Razlog može da bude nadražaj nerva vagusa, jednog od najvažijih kontrolora vegetativnog nervnog sistema, koji prolazi neposredno ispred atlasa.

Spisak problema koje može da napravi loš položaj atlasa, dakle, veoma je veliki, nameštanje je jednostavno, pa stanje prvog vratnog pršljena vredi proveriti.