Najbolje vreme za Fejsbuk post

(Last Updated On: July 20, 2017)

Postoji li doba dana koje se posebno preporučuje za objavljivanje Fejsbuk postova, ukoliko je u pitanju biznis? Servis Hootsuite pominje radne dane između podneva i 15 časova, neki drugi dodaju i pre podne – od 9 do 12 časova, treći određuju vikend i predvikend termine, od četvrtka do nedelje, od 13 do 15 ćasova…

Ako objavljujete na strani (Page), ona ima opciju Insights, sa postovima objavljenim u određenom vremenu. Grafikon pokazuje koji je od njih najuspešniji, pa se tako mogu izvući zaključci.

Stručnjaci za digitalni marketing se slažu da je najbolje vreme za objavljivanje posta, ne samo na Fejsbuku nego i na drugim mrežama individualno, i da zavisi od mnogo faktora.

Najpre – kojim poslom se bavite, u kom sektoru, industriji… Na kojoj lokaciji su potencijalni kupci odnosno posetioci koje ciljate, kada su oni onlajn… Da li sponzorišete postove?

Fejsbuk je postao ogromno tržište, pretrpano sadržajima i, pošto je tako, Fejsbukov News Feed algoritam pomaže da se odredi šta će svakom od nas biti prikazano kad god otvorimo Fejsbuk. Neka od, prosečno, 1500 ponuda se pojavi, a za one koji imaju veliki broj prijatelja ili lajkova strane ovaj broj se penje i do 15 hiljada. Jasno je da je situacija uvećanjem broja korisnika sve složenija, pa je konkurencija izuzetno velika.

Vreme objavljivanja je, dakle, samo jedan faktor među mnogima. Ne bi ni bilo dobro previše se osloniti na njega jer ako svako poštuje, na primer, preporuku da je najbolje da objavi post između podneva i 15 časova – konkurencija je tada najveća.

Takođe, ako zaključite da je bolje da postavite informaciju upravo u vreme kad je konkurencija mala, i pojavi se dovoljno biznisa koji razmišljaju baš na ovaj način – i u to vreme će konkurencija porasti.

Sve je, dakle, mnogo složenije nego što se na prvi pogled čini. Pravi poznavaoci iz tih razloga tvrde da vreme objavljivanja na Fejsbuku jednostavno – nije značajno i njemu, kada je biznis u pitanju, ne treba poklanjati preteranu pažnju.