Na jedno mesto 130 kandidata

(Last Updated On: February 16, 2016)

Sajt Poslovi Infostud jedna je od najčešćih adresa na kojoj poslodavci traže radnike, a kandidati priliku da do posla dođu. Vlasnici Infostuda na kraju 2015. godine napravili su statistički presek i nedavno objavili podatke koji su dobar indikator tržišta radne snage u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, na sajtu je prošle godine objavljeno skoro 19 000 oglasa, što je za 27 odsto više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 215 000 ljudi.

Prosečan broj prijava po konkursu je 129, a najčešći traženi nivo obrazovanja je bila srednja stručna sprema.

U Infostudu navode da se taj broj odnosi na celu Srbiju i na sve tražene profile svih poslodavaca.

Trendovi na tržištu slični kao i prethodne godine, najviše postavljenih konkursa tokom 2015. bilo je u oblasti: trgovina/ prodaja, IT, administracija i računovodstvo, pa potom mašinstvo i elektrotehnika.

Što se tiče pozicija za koje su najčešće raspisivani oglasi to su: komercijalista, prodavac, administrativni radnik, diplomirani mašinski inženjer i JAVA programer.

Analizirajući kretanja i trendove u odnosu na prethodne godine oseća se porast ponude poslova iz oblasti mašinstvo i elektrotehnika, transport i magacin, dok je manje oglasa iz oblasti administracije i računovodstva, ekonomije opšte, marketinga i PR-a.

Do posla najlakše dolazili IT-jevci i inženjeri.

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od strane poslodavaca bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, PHP programer, .NET Developer, iOS Developer.

Što se tiče pozicija van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: diplomirani inženjeri elektrotehnike, diplomirani mašinski inženjeri, frizeri, automehaničari i kuvari.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2015. godine bilo teže pronaći posao su: fakturista, operativac u marketing službi, supervizor prodaje, fizički radnik i operater na računaru.