Molba za stanovnike Beograda

(Last Updated On: January 22, 2018)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane Beograda da pomognu u istraživanju o brojnosti vrabaca u glavnom gradu.

“Tim ornitologa će tokom istraživanja popisati brojnost vrabaca pokućara i poljskih vrabaca na teritoriji opštine Stari grad. Na osnovu ovog istraživanja prvi put će se u delu prestonice detaljnije proceniti njihova brojnost”, navodi se u saopštenju.

Cilj istraživanja je i da se sazna koji faktori utiču na njihov opstanak.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica podsećaju da se u Srbiji gnezde tri vrste vrabaca – vrabac pokućar (Passer domesticus), poljski vrabac (Passer montanus) i španski vrabac (Passer hispaniolensis).

Vrabac pokućar je najpoznatiji i najbrojniji, a široko je rasprostranjena vrsta sa staništem u mnogim naseljima Srbije.

Zahvaljujući čoveku, vrabac pokućar rasprostranjen je na svim kontinentima, osim na Antarktiku, a hrani se semenjem biljaka i insektima, ali i ostacima hrane za ljude i domaće životinje.

U Evropi je primećeno da se broj vrabaca smanjenje, pa bi istraživanje Društva za zaštitu i proučavanje ptica trebalo da pomogne da se pronađu mogući faktori smanjenja brojnosti vrabaca, kao što su: dostupnost hrane, borba za opstanak sa drugim gradskim vrstama i odgovarajuća staništa.

“Na taj način bi načinili prvi korak ka zaštiti ove nama bliske vrste i sačuvali simbol grada”, navodi se u saopštenju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica zbog toga moli građane da popune anketu o tome gde viđaju vrapce – OVDE.