Moguća izlivanja reka

(Last Updated On: March 5, 2015)

Povodom pogoršanja vremenskih prilika u celoj zemlji Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenja vezana za količinu padavina i vodostaj reka.

poplavaU četvrtak 5. marta i tokom noći na petak u većini mesta očekuje se od 20 do 30 mm padavina, a na jugozapadu i zapadu Srbije, u Šumadiji i na području Beograda lokalno i preko 60 mm za 24h.

U brdsko-planinskim predelima danas i sutra očekuje se oko 30 cm vlažnog snega, uz pojačan severni i severoistočni vetar i pojava vejavica i snežnih nanosa, a u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije formiranje snežnog pokrivača visine oko 10 cm.

Na pojedinim vodotokovima vanredna odbrana

Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će se narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

Na Kolubari, Tamnavi, Ljigu i Ubu vodostaji će se tokom 05./06. marta kretati između upozoravajućih nivoa i granica redovne odbrane od poplava.

Na Mlavi i Peku vodostaji će tokom 06. marta prevazići granice redovne odbrane od poplava, a na Timoku vodostaji će se kretati ispod granica redovne odbrane od poplava.

Na Drini, Limu i Jadru vodostaji će tokom 05./06. marta dostići upozoravajuće nivoe.

Na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će se tokom 05./06. marta približiti granicama redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Zapadne Morave, kao i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama vodostaji će se približiti upozoravajućim nivoima tokom 05./06. marta.

Na Tamišu kod h.s. Jaša Tomić i na Neri kod h.s. Kusić vodostaji će tokom 05./06. marta dostići granice redovne odbrane od poplava.

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.