Ministar Verbić razgovarao sa nastavnicima u Leskovcu

(Last Updated On: January 10, 2015)

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić razgovarao je u petak, 9. januara sa nastavnicima koji rade u školama na teritoriji Školske uprave Leskovac, kao i sa predstavnicima sindikata.

Leskovac 09012015Ministar je sa nastavnicima razgovarao na tribini pod nazivom „Kako do boljeg statusa nastavnika“ koja je održana u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu. Cilj ovog skupa bio je da se kroz razgovor i saradnju nastavnika i Ministarstva prosvete dođe do putokaza i rešenja o tome kako da se unapredi status nastavnika.

„Ne razgovaramo samo o statusu nastavnika u materijalnom smislu, jer to nije jedini problem, već govorimo i o tome kako da popravimo ugled nastavnika za koji mnogi kažu da je izgubljen“, rekao je ministar Verbić u Leskovcu.

Govoreći o potrebi da se problemi u obrazovanju sistemski rešavaju i to donošenjem transparentnih odluka zasnovanih na podacima, ministar Verbić je napomenuo da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema informacioni sistem u obrazovanju.

Odgovarajući na pitanja nastavnika o racionalizaciji u prosveti, on je naveo da će se raditi na takozvanom ukrupnjavanju norme, pa će tako umesto četiri nastavnika sa 25 odsto norme raditi jedan nastavnik sa 100 odsto norme.

Govoreći o uspostavljanju platnih grupa i platnih razreda u javnom sektoru, ministar je dodao da je to jedno od otvorenih pitanja o kom će se razgovarati. Kao najveću nedoumicu naveo je način na koji može pravedno da se izmeri kvalitet i učinak nastavnika koji bi bili merilo za napredovanje u platnim razredima.

Ministar Verbić je podsetio da su se predstavnici sindikata i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još ranije saglasili oko teksta Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u prosveti, kao i da je on poslat nadležnim institucijama na mišljenje.

Verbić je najavio i da će u subotu, 10. januara biti održan razgovor sa predstavnicima četiri sindikata prosvete na kom će se govoriti upravo o Posebnom kolektivnom ugovoru, kao i o okončanju štrajka.

Nastavnici su se interesovali i za druga pitanja vezana za zapošljavanje, uslove rada i druge probleme sa kojima se svakodnevno susreću tokom rada u školi.