Lidl konačno dolazi

(Last Updated On: March 29, 2015)

Sve je spremno da nemački trgovinski lanac “Lidl” konačno počne da radi u Srbiji, što će povoljno uticati na cene, ali i na kvalitet prodaje u našim trgovinama, ocenio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je za nedeljni Blic kazao da su iskustva iz drugih zemalja pokazala da su cene u “Lidlovim” prodavnicama i do 30 odsto niže, napominjući da je taj trgovinski lanac do sada zakupio 12 lokacija u Srbiji, ali poslovna praksa u državama regiona je da počinje sa radom kad obezbedi 15 lokacija.

Ministar je naveo da je potpisan i sporazum o dolasku švedske kompanije “Ikea”, a sada se radi na dodatnim poslovima u vezi sa izgradnjom njihove robne kuće u Beogradu.

Ljajić je potvrdio da se u trgovini, od oktobra kada su smanjene plate i penzije, oseća blagi pad prometa, navodeći da taj pad nije dramatičan.

Tržište osnovnih životnih namirnica je potpuno stabilno, a cene ulja i šećera čak niže nego pre nekoliko godina, rekao je Ljajić, ističući da sada nema neke ekonomske logike za ozbiljnija poskupljenja.

Lidl u Hrvatskoj

Od ulaska na tržište Hrvatske 2006. godine, kada je u jednom danu otvoreno 13 trgovina, Lidl je u devet godina svoju prodajnu mrežu proširio širom Hrvatske, otvorio 86 prodavnica i zaposllio više od 1.700 ljudi.