Kod lekara u šoping

(Last Updated On: March 31, 2018)

Udarna vest koja kruži svetskim biznis medijima poslednjeg dana marta stiže iz američke korporacije Walmart. Multinacionalni džin, koji dominira tržištem maloprodaje preko svog lanca supermarketa, odlučio je da uđe u novu fazu razvoja. Obelodanjeno je, naime, nastojanje da se napravi dogovor sa Humanom (kompanijom koja deluje u oblasti zdravstvenog osiguranja) takav da se u istom prostoru nude na prodaju artikli i obavljaju medicinski pregledi.

Walmart, činjenica je, na ovaj neobičan način pokušava da reši krizu u kojoj se nalazi. Pritisak Amazona na onlajn tržištu doveo je do usporavanja prodaje u klasičnim hiper i supermarketima. Sa Humanom partnerstvo već postoji, pa ni eksperiment neće izazvati probleme.

Za sada je poznat jedan scenario – oko 4700 Walmart prodavnica biće pretvoreno u zdravstvene centre, kako bi se privukli kupci stariji od 65 godina. Oni će u supermarketu moći da obave pregled, dobiju osnovne zdravstvene usluge i kupe lekove, ali i sve ostalo. Walmart već ima apoteke u brojnim svojim objektima. Dodatno, nizu lekarskih ordinacija biće ponuđen prostor u supermarketima.

Stručnjaci smatraju da će kombinacija imati efekta, ukoliko se obezbede kompetitivne cene za medicinski deo.

Takođe, došlo bi do velike razmene i deljenja informacija između dve kompanije, pa bi svaka stekla uvid u potrošačke navike kupaca one druge, vezane za ishranu, negu, održanje zdravlja i lečenje. U ovim oblastima potrošnje moglo bi da dođe i do atraktivnih zajedničkih ponuda.

Upućeni kažu da bi radi ovog projekta, ili nešto kasnije, pošto on otpočne, Walmart mogao i da preuzme Humanu, što zvaničnici firme demantuju.

Iako bi, ako sve bude teklo po planu, Walmart bio najveći lanac prodavnica ove vrste, on možda ne bi bio jedini. U toku su pregovori za još dva slična partnerstva, ali na osnovu kupoprodaje udela.