Kako zaspati na plus 35

(Last Updated On: August 2, 2017)

Ukoliko u sobi u kojoj spavate nemate mogućnost rashlađivanja klima uređajem, znate koliki je problem zaspati na visokim temperaturama.

Evo nekoliko saveta sa raznih strana pa pokušajte, neki od njih vam može pomoći.

Sportisti koji putuju u tropske krajeve savetuju stavljanje pamučnog čaršafa za krevet u frižider ili zamrzivač u zatvorenoj plastičnoj kesi na nekoliko minuta. Pre spavanja ga raspakujte i lezite na njega, a drugim, takođe pamučnim se pokrijte.

Napunite bočice sa raspršivačem vodom, dodajte lavandu, ili listiće nane, latice ruže, krastavac… i napravite osvežavajući sprej. Držite ga u frižideru i povremeno, takođe pred spavanje. poprskajte lice, vrat, ruke…

Zavijte kockice leda u pamučnu krpu i postavite ih na unutrašnjost šake ili kolena, tamo gde osećate puls. Možete poneti u krevet, što je praktičnije, zaleđene uloške piknik frižidera.

Stručnjaci za ishranu savetuju konzumiranje ljute hrane ili vrućih napitaka. Cilj je pojačano znojenje koje će ohladiti površinu kože.

O unošenju dovoljnih količina vode već znate dovoljno – obogatite je zaleđenim voćem, sečenim komadićima dinje, rasećenim grožđem i prijaće vam nov ukus.

Rashlađivanje vazduha postavljanjem flaše sa zaleđenom vodom ispred stonog ventilatora veoma često se pominje, ali su iskustva različita, u zavisnosti od očekivanja. Ako ste poverovali da ovako možete ohladiti sobu podjednako dobro kao uz pomoć klima uređaja, razočaćete se. Nekoliko plastičnih dvolitarskih boca iz zamrzivača, bez velikih troškova ipak će spustiti temperaturu vazduha za nekoliko stepeni, pred spavanje.

Isključite sve nepotrebne električne aparate i sijalice.

Koristite manji jastuk. Ako je izvodljivo, spavajte što bliže podu, pošto je tu vazduh hladniji. Ukoliko u kući imate mesto koje je hladnije od spavaće sobe, hodnik bez prozora na primer, spavajte tu nekoliko najtoplijih noći.  Najbolje bi bilo spavati u platnenoj ležaljci i stanovnici zemalja u kojima su temperature visoke koriste ih iz veoma praktičnih razloga – hladnije su nego tapacirani kreveti sa dušecima.