Kako odabrati ortaka – 4 saveta

(Last Updated On: March 3, 2021)

Dobro partnerstvo ili ortakluk može da bude ključni faktor u realizovanju ideje, napretku i opstanku biznisa. Posebno odmah po osnivanju firme, kada je potrebno podeliti odgovornost i rizik donošenja odluka. Stručnjaci koji se bave ovom oblašću imaju nekoliko saveta, koji svakako mogu da pomognu ili bar ukažu na neka važna pitanja koja treba analizirati prilikom izbora ortaka i načina organizacije posla.

  1. Najbolje je ukoliko ortaci nemaju identična znanja, interesovanja i načine razmišljanja. Birajte, dakle, nekoga ko Vam nije sličan. Različite, čak i suprotne ideje i komplementarne sposobnosti imaće za rezultat da posao može da se kvalitetno podeli, a u slučaju ozbiljnih odluka problem sagleda sa više stanovišta.

2. Ortaku se mora verovati. Treba, jednostavno, napraviti takvu organizaciju da svako radi svoj deo posla, a zajednički se angažovati samo na ozbiljnijim projektima i odlukama. Ukoliko se sve radi zajedno, posao se obavlja neefikasno, a može se dobiti utisak i da ortaci stalno kontrolišu jedan drugog.

3. Prethodno ne isključuje komunikaciju između ortaka, koja mora da bude brza i pravovremena, kako bi se donosile ispravne odluke. Ovo i jeste razlog zbog kojeg su male privatne firme efikasnije od velikih kompanija. Dobro je odrediti termin za redovne nedeljne sastanke, na početku ili na kraju nedelje, ili i na početku i na kraju, za analizu stanja i zajedničko odlučivanje.

ortakluk

Iako ste prijatelji, stavite sve na papir

4. I na kraju, savet koji bi trebalo primeniti na početku – apsolutno je neophodno pre partnerstva definisati očekivanja. Ovo se često preskoči, pošto ga nije jednostavno uraditi, što je najveća greška. U pisanoj formi potrebno je, dakle, navesti ko je za šta odgovoran, ko od ortaka ima kakva očekivanja vezana za vreme koje će provoditi na poslu, kao i zapisati sve lične finansijske doprinose koje partneri jedan od drugog očekuju.

Ortakluk je ozbiljan odnos, posebno ozbiljan ukoliko dođe do problema. Prijateljstvo nije garancija da znate kako će ortak postupiti ako se u zajedničkom poslu ne odvija baš sve onako kako ste želeli.