Kako na rad u Nemačku?

(Last Updated On: October 5, 2015)

Informacija da Nemačka traži oko 600 hiljada radnika zainteresovala je mnoge, ali i otvorila potrebu za dodatno informisanje. U nameri da istraže bar deo onoga što je potrebno za odlazak na siguan posao novinari B92 su napravili listu preduslova, iz koje se vidi da se mora obaviti mnogo toga.

Prenosimo je u celini, uz naznaku da je ona samo preliminarna i da svaki pojedinačni slučaj donosi i dodatno angažovanje.

berlin

1. Za zaposlenje u Nemačkoj potrebno je da građani nađu poslodavca, zatim da im poslodavac obezbedi radnu dozvolu, te nakon toga da dobiju boravišnu dozvolu (radnu vizu).

2. Neophodno da pre nego što pokušate da se domognete posla proverite i da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Nemačkoj, a ako je to slučaj, sledi vam prikupljanje dokumentacije.

3. Vrsta dokumentacije može da varira od poslodavca do poslodavca, ali za radnu dozvolu će svakako trebati kopija putne isprave, prevod diplome, dokaz o radnom stažu, dokaz o poznavanju jezika.

4. Primamljiv posao, naravno, nije lako dobiti, a pre nego što počnete da zarađujete, neizostavni su i troškovi. Oni se odnose na prevod dokumenata na nemački jezik, odnosno usluge sudskog tumača. U pravilu se uvek dostavljaju overene kopije, pa i to iziskuje određene troškove.

5. Troškovi vađenja radne dozvole su u potpunosti na poslodavcu.

6. Jedan od troškova je i sama potraga za poslodavcem ukoliko se radnik odluči da ode u Nemačku i tamo traži posao.

7. Poslodavca možete pronaći i na veb-portalima, kao što je portal Savezne agencije za rad Nemačke (www.arbeitsagentur.de)

Izvor: B92