Kako da dijeta uspe

(Last Updated On: July 12, 2017)

Dijeta, večita letnja tema, i ove godine je na dnevnom redu – godišnje doba u kojem je najteže sakriti višak kilograma u punom je jeku. Uz to, prekomerna telesna težina nije zdrava, pa su najmanje dva razloga za dijetu sasvim dovoljna.

Nevolja sa dijetama je u tome što se mnogi obrasci promena u ishrani komercijalizuju, pa su u časopisima i onlajn prisutni najrazličitiji saveti.

Pokušavate sa njima i ne uspevate, ili uspevate nakratko, a zatim se kilogrami vraćaju? Niste jedini i problem nije u vama nego – u dijetama. Ozbiljni stručnjaci daće vam samo jedan savet – oslobodite se nezdravih namirnica, korak po korak, i steći ćete normalnu, okolnostima i potrebama svog organizma primerenu, telesnu težinu.

Izbegavajte, dakle, dijete koje su trenutno u modi. Ishrana siromašna mastima, konzumiranje hrane za bebe, alkalna dijeta, brojanje kalorija… su neki od pokušaja za koje nutricionisti tvrde da ne daju rezultate, a mogu vam i narušiti zdravlje.

Izbegavajte i trendi vežbanja. Joga može pomoći, ali ne za skidanje kilograma. Vežbanje vas, uostalom, često čini nesigurnima – pitanja da li vežbate dovoljno, pravilno, kako se ponašati i hraniti pre i posle treninga… dodatno utiču na raspoloženje.

Reklamirane „super namirnice“, kojima se pridaju čudesne moći u oslobađanju od viška kilograma najčešće nemaju te osobine.

Evo još jednog saveta.

Za uspeh promena u ishrani neophodna je i veoma važna konstantna pozitivna motivacija, što znači sledeće.

Ne budite preterano strogi prema sebi, posmatrajte proces realno i ne postavljajte suviše ambiciozne ciljeve. Izbacujte jednu po jednu nezdravu namirnicu, odstranite ih i iz kuće, odnosno svakodnevnog okruženja, i umesto njih uvodite zdrave. Načinite sam postupak i hranu koju unosite što jednostavnijim.

Samo postepene i manje promene dovešće do uspeha. Građenje zdravih navika u ishrani treba da bude tako solidno da one traju do kraja života.