Jeftin marketing, bez interneta

(Last Updated On: February 3, 2017)

Analiza velikog značaja onlajn marketinga, posebno onog na društvenim mrežama, poslednjih godina zauzima toliko mesta u medijima, na sastancima, u biznis planovima kompanija… da se oflajn marketing zapostavlja.

U ovoj klasičnoj oblasti promovisanja roba i usluga, i dolaženja do kupaca, postoji veliki prostor za angažovanje. Značaj „marketinga bez interneta“ posebno treba da imaju u vidu mladi, vlasnici i menadžeri novih kompanija, koji su odrasli uz globablnu mrežu i savremene metode komunikacija.

Konkretno, prilike za uspeh nalaze se i u sledećim, ne posebno skupim, marketing aktivnostima.

Besplatan publicitet. Lokalni mediji će sa zadovoljstvom objaviti interesantnu priču o početku poslovanja, proizvodima, ili nečem drugom vezanom za firmu. Novinarima je potreban zanimljiv materijal za njihov rad.

Jeftini oglasi u lokalnim publikacijama. One mogu biti čak i učenički listovi, ukoliko je proizvod odgovarajući.

Sponzorisanje manjih događaja, skupova, koncerata… ne košta mnogo, a donosi vidljivost.

Poklanjanje proizvoda ili popusta u TV ili radio emisijama. Poklanjanje proizvoda, ukoliko je primereno, značajnim pojedincima iz različitih oblasti. Poklanjanje proizvoda ili kupona ustanovama, učesnicima skupova, događaja…

Oflajn umrežavanje. Pridruživanje pojedinaca iz kompanije klubovima, grupama i organizacijama, povezanim direktno ili indirekno sa sektorom u kojem firma posluje, sa ciljem da u neformalnim susretima upoznaju sagovornike sa proizvodima i uslugama.

Uzajamne promocije. Takođe su interesantne, a malo korišćene – kompanije se dogovaraju da jedna drugoj promovišu proizvode.

Besplatni promotivni kokteli ili ručkovi.

Besplatne edukativne radionice.

Posete sajmovima i kada se nema štand, ili deljenje štanda sa drugim kompanijama.

Flajere i direktnu poštu ne treba posebno pominjati, ali treba činjenicu da se u manjim štamparijama, uz nešto ličnog truda na pripremi, interesantan promotivni materijal može dobiti po povoljnim cenama.

Širenje informacija o proizvodima i uslugama je prioritet kojem se vredi posvetiti na sve navedene i druge kreativne, originalne načine.