Izmene Zakona o stečaju

(Last Updated On: August 20, 2017)

Predložene izmene Zakona o stečaju doprineće da se prekine začarani krug dugovanja izmedju preduzeća, a radnici u tim preduzećima brže će naplaćivati svoja potraživanja, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu privrede.

“Izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koje su dostavljene Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, osigurava se aktivno učešće poverilaca u postupku odlučivanja od značaja za namirenje njihovih obaveza. Unapredjuje se i postupak prodaje imovine i poboljšava procedura”, navode u tom ministarstvu.

Kako su objasnili, u praktičnoj primeni dosadašnjih zakonskih rešenja uočeni su problemi koji su ukazali na potrebu da se poboljša položaj poverilaca, uz očuvanje interesa preduzeća u stečaju.

“Nova rešenja će pomoći da u praksi stečaj bude način da preduzeće prevazidje poteškoće, namiri poverioce i stane na noge, a u slučajevima kada to nije moguće, namiri poverioce i preostalu imovinu proda nekom ko će je staviti u funkciju”, kažu u ministarstvu.

Ocenili su i da stečaj ne znači nužno i kraj nekog preduzeća, “a dokaz toga su i mnoge firme koje danas posluju uspešno u Srbiji”.

Cilj Ministarstva privrede je da se ovim izmenama ukloni negativna percepcija stečaja i da se firme koje su dospele u nezavidan položaj oporave i nastave normalno da posluju.

“Izmene i dopune Zakona o stečaju predlažene su i zbog unapredjenja poslovnog okruženja tako ono bude izvesno i sigurno za poslovanje, skraćivanja rokova za odluke o bakrotstvu i reorganizaciji, uvodjenja efikasnijeg mehanizma za razrešenje stečajnog upravnika i efikasnije prodaje imovine koja nije od značaj za reorganizaciju”, ističu u resornom ministarstvu.

Prvi Zakon o stečaju u Srbiji donet je 2009. godine i izmenjen je 2014. godine.

Od 4.886 postupaka pokrenutih prema Zakonu o stečaju, zaključno sa junom 2017. godine (bez postupaka sprovedenih na osnovu unapred pripremljenih planova reorganizacije) 60,9 odsto je zaključeno ili obustavljeno, dok je u toku 1.894 postupak (39,1 odsto). Kako je navedeno u obrazloženju izmena Zakona o stečaju, od ukupnog broja zaključenih i obustavljenih postupaka 73,9 odsto je zaključeno ili obustavljeno u roku od dve godine, 85 odsto odsto u roku od tri godine, a 18,9 odsto postupaka traje preko pet godina, pri čemu je učešće društvenih preduzeća u takvim postupcima oko 25 odsto.

Prema podacima NBS na kraju 2016. godine bilo je blokirano ukupno 50.007 privrednih subjekata (od čega je značajan broj preduzetnika na koje se ne primenjuje Zakon o stečaju).

To je za 6,1 odsto manje nego u 2015, ali je ukupan iznos blokade od 279,9 milijardi dinara, odnosno za 1,37 odsto više nego u 2015. godini (pri čemu je značajan iznos blokade koncentrisan u relativno malom broju dužnika).

Izvor: Beta