Inspektori kod nelegalnih

(Last Updated On: September 14, 2017)

Sekretar Udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Žarko Malinović ocenio je da je potrebno smanjiti inspekcijske kontrole privrednika koji legalno posluju.

Kaže da umesto toga treba povećati kontrole nad neregistrovanim privrednim subjektima.

“Više od šest kontrola godišnje ima prosečan privredni subjekat u Srbiji, a više od dve radne nedelje troši na saradnju sa inspekcijskim organima”, rekao je Malinović novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, manje od tri odsto inspekcijskih nadzora koji su sprovedeni od primene novog Zakona o inspekcijskom nadzoru, izvršeno je nad neregistrovanim preduzećima.

Izvršeno je oko 170.000 kontrola od strane svih inspekcijskih organa nad legalnim subjektima, što bi trebalo smanjiti na 100.000 kako bi pomogli privredi.

Malinović je ocenio da je i dalje nedovoljan broj prelazaka neregistrovanih preduzeća u legalne tokove. “Jedan od razloga za to jeste činjenica da imamo veoma visoke stope poreza i doprinosa na zarade”, rekao je on.

Inspektori sa privrednicima

U Privrednoj komori Srbije danas su organizovani susreti privrednika i predstavnika inspekcijskih službi pod nazivom “Dan otvorenih vrata sa inspektorima”, što je jedinstvena prilika da vlasnici firmi u direktnom razgovoru sa inspektorima saznaju sve što ih interesuje u vezi sa novom ulogom inspekcija i svim novinama u radu koje je doneo Zakon o inspekcijskom nadzoru.

Na pitanja privrednika odgovaraju tržišni, poljoprivredni, građevinski i komunalni inspektori, inspektori rada, inspektori za zaštitu životne sredine, predstavnici turističke inspekcije, koji su takođe na raspolaganju da razjasne nedoumice i posavetuju privrednike i daju im preporuke za unapređenje njihovog poslovanja, te savete za efikasno otklanjanje eventualnih propusta u radu.

Susret organizuju USAID Projekat za bolje uslove poslovanja i PKS kako bi se privrednicima približile novine u oblasti inspekcijskog nadzora i otklonile nejasnoće u vezi sa novom ulogom inspekcija, nadzorom nad primenom zakona i drugih propisa, savetodavnim posetama koje obavijaju, procenom rizika, korišćenjem kontrolnih lista, ovlašćenjima i dužnostima.

Nakon Beograda, “Dani otvorenih vrata sa inspektorima” biće organizovani i u Nišu i Novom Sadu tokom septembra i oktobra.

Izvor: Beta