I polovan IKEA nameštaj

(Last Updated On: March 28, 2022)

Linearna ili cirkularna ekonomija? Sa idejom da se uključi u cirkularnu ekonomiju IKEA je u Sidneju preduzela radikalan korak – prikupljaće stari nameštaj od građana, a kad ga proda isplaćivaće im novac.

Stavovi se u ovoj oblasti teško menjaju, pa su tako kupci, naviknuti da komad korišćenog nameštaja kupe u antikvarnici, iznenađeni odlukom popularnog prodavca.

Cirkularna ekonomija čuva resurse iz prirode i bazira se na principu da sve što može da bude još korišćeno ne treba bacati. Linearna, za razliku od navedenog, ima ustaljeni obrazac – čim vam nešto više nije potrebno – rešite ga se na bilo koji način.

IKEA je ove godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu dobila priznanje za zaokret ka cirkularnoj ekonomiji. Primer iz Sidneja ukazuje u kom pravcu se promene i u drugim zemljama mogu očekivati, kad je IKEA u pitanju.

U kompaniji kažu da su istraživanja izvedena u Australiji pokazala da je u poslednjoj godini više od polovine građana bacilo neki komad nameštaja. Pre svega su to bili set-stočići, dečiji kreveti i stolice. Kao razlozi se uglavnom navode lomovi, a četvrtina ispitanih kaže da ne zna kako bi nameštaj popravila. Trećina Australijanaca izjavljuje da bi želela da kupi polovan nameštaj.

U kompaniji IKEA su, zato, odlučili da u Sidneju prošire delatnost.

IKEA popravlja i prodaje samo svoj polovan nameštaj. Postupak se odvija tako što bivši kupac, a sada prodavac, fotografiše komad nameštaja za procenu, a zatim ga donosi, ostavlja i dobija vaučer. Na vaučeru je ispisana vrednost koju može da podigne pošto nameštaj bude prodat drugom kupcu.

Posle Sidneja, i IKEA u Japanu preduzela je identičnu akciju. Tokom prve godine, bivši kupci su “prodali” nazad u prodavnice 3500 komada nameštaja.