Hristos vaskrse!

(Last Updated On: April 16, 2017)

Na dan kada hrišćanske crkve proslavljaju praznik Vaskrsenja Hristovog, patrijarh srpski Irinej služio je Uskršnju liturgiju u Kripti hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Episkop toplički Arsenije pročitao je Uskršnju poslanicu, u kojoj je patrijarh Irinej naveo da “današnji svet ne ide putem vaskrsenja, već više putem smrti i beznađa” i da treba pomoći mladima da pronađu put autentičnog života.

Patrijarh je naveo da se danas živi “u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom”, a greh “nečim modernim i prihvatljivim”.

“U Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi”, naveo je Irinej u poslanici.

Kako je naveo, “čedomorstvo je svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu”.

U poslanici patrijarh Irinej je uputio pozdrav “našoj duhovnoj decu u otadžbini i rasejanju”, a posebno “našem narodu na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi”.

“Kosovo je bilo i ostaće naše jer Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti. Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici”, poručio je patrijarh u Uskršnjoj poslanici.

Ovo je prvi put da je Uskršnja liturgija služena u Kripti hrama Svetog Save.

Izvor: Beta