Hapšenja zbog krađe identiteta

(Last Updated On: April 10, 2015)

Zbog krađe identiteta Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, ali i drugih osoba, 10. aprila privedeno je 16 lica u više gradova Srbije. U oktobru prošle godine Poreska uprava je saopštila da su određene osobe, koristeći lažnu ličnu kartu, osnovale “fantomsku firmu” “Asomakum” na ime Andreja Vučića i da je još 2010. godine dokazano da Andrej Vučić sa tim nema nikakve veze.

Istragom i proverom poslovanja firme utvrđeno je da je ona osnovana sa lažnom ličnom kartom (stari obrazac), a na osnovu poređenja sa pravom ličnom kartom Andreja Vučića ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat – fotografija nije identična, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

Javnost je, međutim, očekivala dalje aktivnosti na identifikaciji počinilaca, što se upravo događa.

Sedam fantomskih firmi

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je rekao na konferenciji za novinare da su privedeni iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Poreske uprave Snežana Jezdić. Protiv nje je podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

Oni su osumnjičeni, naveo je Stefanović, za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranje novca, kao i da su oštetili budžet Srbije, ali i naneli štetu građanima čiji su identitet zloupotrebili, uključujući Andreja Vučića, brata premijera Srbije.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni su na osnovu falsifikovanih ličnih karata i krađom identiteta osnovali i zastupali sedam fantomskih preduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povraćaj PDV-a koristili su dva privredna društva.

“Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave, na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 evra”, rekao je Stefanović i dodao da su koristeći druga preduzeća taj novac pretvarali u devizna sredstva koja su iskoristili za plaćanje fiktivnih obaveza prema pravnim licima sa teritorije Kine.