Fudbaska groznica počinje

(Last Updated On: June 14, 2018)

Svečanim otvaranjem i utakmicom između domaćina i ekipe Saudijske Arabije u Rusiji danas počinje 21. Svetsko prvenstvo u fudbalu.

FIFA World Cup 2018 ugostiće 32 nacionalna tima, uključujući akteulenog nosioca titule prvaka sveta – reprezentaciju Nemačke. Planirano je da u naredna 32 dana bude odigrano 64 meča.

Nacionalna selekcija Srbije nastupa u grupi E, sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom.

Prvu utakmicu „orlovi“ igraju u Samari, protiv ekipe Kostarike, u nedelju 17. juna od 14 časova, drugu protiv Švajcarske u Kalinjingradu u petak 22. juna u 20 časova, treću u sredu 27. juna u 20 časova protiv reprezentacije Brazila na Otkritije Areni u Moskvi.

Posle grupne faze, po dve prvoplasirane ekipe iz svake od osam grupa ulaze u eliminacionu fazu, odnosno osminu finala, koje se na programu od 30. juna do 3. jula. Finalna utakmica je u nedelju 15. jula u Moskvi, na stadionu Lužnjiki koji ima kapacitet da primi 81.000 ljudi.

Kao najveći favoriti za titulu svetskog prvaka pominju se osam reprezentacija – petostruki prvak sveta Brazil, pobednik finala 2014. godine – Nemačka, polufinalisti i finalisti prošlog Mundijala – Argentina, Belgija i Poljska, prvak Evrope Portugalija, nosilac titule 1998. godine – Francuska, kao i tim Rusije. Zanimljivo je da reprezentaciju zemlje domaćina fudbalski stručnjaci vide kao jednog od favorita, iako se nalazi na poslednjem, 70. mestu u FIFA rangiranju nacionalnih timova.

Mečevi ovogodišnjeg Svetskog prvenstva igraju se na 12 stadiona u 11 gradova, u evropskom delu Rusije. Očekuje se da će po interesovanju, tradicionalno, najveći sportski događaj u jednom sportu na svetu, privući pažnju oko pola miliona posetilaca na stadionima i više od tri milijarde gledalaca koji će pratiti TV prenose.