Francuski Vansi najpovoljniji

(Last Updated On: November 23, 2020)

Francuska korporacija “Vansi erports” (Vinci Airports), koja je odlukom Vlade Srbije izabrana za najpovoljnijeg ponudjača za koncesiju na 25 godina za aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, mora u roku od 60 dana da potpiše Ugovor o koncesiji, navodi se u odluci objavljenoj u poslenjem Službenom glasniku.

Kako se navodi u odluci, ako ponudjač ne potpiše Ugovor o koncesiji u tom roku ili ne produži rok obaveznosti ponude ili rok važnosti bankarske garancije za ozbiljnost ponude, Vlada Srbije će pozvati drugorangiranog podnosioca prijave za obavezujuću ponudu da potpiše Ugovor o koncesiji.

Prema rečima premijerke i predsednika Srbije, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića francuska korporacija “Vansi erports” dala je najbolju ponudu za koncesiju na 25 godina i ponudila 501 miliona evra, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra.Kako su naveli, procenjeno je da bi prihodi od koncesije u narednih 25 godina trebalo da budu 1,5 milijardi evra, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od 4,3 miliona evra do 16 miliona evra.

Od ponude za koncesiju 417 miliona evra ide u republički budžet, a 84 miliona dobijaju mali akcionari, odnosno gradjani Srbije.

Vučić je rekao i da se “Vansi” obavezala da neće biti otpuštanja ljudi na aerodromu.

“Vansi” je osnovana 1996. godine, kao deo gradjevinsko-poslovne kompanije “Vansi” (Vinci), jedne od najvećih takvih u Evropi.

Ponude za beogradski aerodrom su dostavili i švajcarsko-francuski konzorcijum “Zurich Airport” sa kompanijama “Eiffage” i “Meridiam Eastern Europe Investments”, indijsko-grčki konzorcijum “GMR Infrastructure ltd” i “Terna”, i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum “Incheon international Airport corporation”, “Yatirimlari ve Islatme”, “VTB capital infrastructure”.

Odluka o najboljim ponudama za koncesiju trebalo je da bude doneta do 25. decembra, ali je potom taj rok pomeren na 29. decembar, pa na 5. januar.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” objavili su 10. februara 2017. godine.

Izvor: Beta