FEST – Viktor za pobednike

(Last Updated On: February 19, 2015)

43. Međunarodni filmski festival – FEST održava se od 27. februara do 8. marta u Beogradu, pod sloganom “Tu smo! U sazvežđu pobednika”. Reč pobednik u novom izdanju popularne manifestacije ima i posebno značenje – prvi put ove godine FEST je takmičarski, a najbolji će osvojiti priznanje, statuetu Beogradskog pobednika, koje u internacionalnoj verziji nosi naziv Viktor. Podsetimo, vajar Ivan Meštrović upravo je ovako nazvao svoju čuvenu skultpuru na Kalemegdanu.

Na 43. FEST-u planirane su čak 242 projekcije u 12 programskih celina, na sedam lokacija u Beogradu (Sava centar, Dom omladine, Dečji kulturni centar Beograd, Dom sindikata, Bioskop “Fontana”, Jugoslovenska kinoteka i Muzej Jugoslovenske kinoteke).

B2_43Fest_plakat_POLOZENO

Za nagradu Beogradski pobednik takmiče se ostvarenja u tri programa – glavnom Internacionalnom i Nacionalnom programu koji su oficijelni i programu Granice, u kojem će biti prikazani subverzivni, kontroverzni i arthaus filmovi. Srpski film je, dakle, po prvi put na festivalu. Petočlani internacionalni žiri odlučiće o pobdnicima u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi.

Dva priznanja Beogradski pobednik su već dodeljena i biće uručena na FEST-u. Za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti nagrađeni su srpska glumica Milena Dravić i poznati ruski režiser Aleksandar Sokurov.

FEST otvara film “Sen Loran”, reditelja Bertrana Bonela, a u kategoriji van konkurencije, kao i obično, publika će moći da vidi hit filmove koji pune bioskopske dvorane širom sveta kao što su “Magija na mesečini” Vudija Alena, “Mape do zvezda” Dejvida Kronenberga, “Rez” Fatiha Akina i kandidate za Oskara – filmove “Čovek ptica”, “Lovac na lisice”, “Divljina”…