Eksploatacija starijih osoba

(Last Updated On: October 1, 2017)

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ocenili su danas, povodom Medjunarodnog dana starijih osoba, da su penzije u Srbiji nedovoljne za preživljavanje, kao i da političke partije stalno eksploatišu starije osobe.

“U Srbiji se godinama unazad sprovodi socijalni genocid nad starijim osobama, jer većina njihovih penzija nije dovoljna za puko preživljavanje, a kamo li za normalan život zagarantovan Ustavom i Poveljom Ujedinjenih nacija koja garantuje pravo na odgovarajući životni standard”, navodi se u saopštenju.

“Sloga” je kao posebno zabrinjavajuću situaciju ocenila eksploataciju starijih osoba posebno u vreme izbornih ciklusa i navela da su oni ucenjeni kroz “pomoć” koju dobijaju od političkih partija i time se pretvaraju u “jeftino i stabilno biračko telo”.

“Umesto dostojanstvenog života u trećem dobu njima se od godinama stečenog kapitala vraćaju samo mrvice u vidu raznih paketa sa osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, soli, ulja, pirinča, hemije i slično. O takozvanim besplatnim lekarskim pregledima koji se sprovode u stranačkim prostorijama i koje se ogledaju u merenju šećera i krvnog pritiska da i ne govorimo, jer je takva vrsta ‘zdravstvene brige’ vrlo cinična i ponižavajuća”, navodi se u saopštenju.

Taj sindikat zatražio je hotno donošenje nove Nacionalne strategije za zbrinjavanje starijih osoba, koja bi bila zasnovana isključivo na državnoj, a ne stranačkoj pomoći socijalno ugroženim osobama, posebno žrtvama tranzicije i radnicima.

Izvor: Beta