Društvene mreže u 2017.

(Last Updated On: January 5, 2017)

Već smo navikli na činjenicu da su društvene mreže i u biznis marketing kampanjama važan faktor. Ono što, u ovoj oblasti, razlikuje uspešne od neuspešnih je praćenje novosti i trendova koji nastaju i održavaju se neko vreme, ustupajući, zatim, prostor nečem drugom.

Evo šta će, prema predviđanjima stručnjaka koji se ovom oblašću bave, biti značajno u 2017. godini.

Video uživo. Kompanije su počele da ga prihvataju, ali, reklo bi se, samo najhrabrije. U pitanju je streaming putem opcije Facebook Live, Instagrama i Snapchat-a.

Veštačka inteligencija. Predviđa se da će firme koje se njenim razvojem bave utrostručiti investicije u 2017. godini, što se sigurno ne dešava bez očekivanja rezultata. Pošto aplikacije kao što su WhatsApp i Facebook Messenger imaju sve više korisnika, marketing kampanje sa četbotovima počinju da se pojavljuju na sceni.

Mikroinfluenseri. Davanje posla i velikih iznosa novca selebriti ličnostima je “vreme prošlo”. Umesto toga, traže se obični ljudi sa manjim brojem pratilaca na društvenim mrežama, ali dobro pozicionirani u za brend željenoj niši. Na primer marketing profesionalci koji imaju oko 2500 prijatelja ili pratilaca.

Virtuelna realnost. Najpre su je usvojili gejmeri i oni željni eksperimentisanja, ali pošto je virtuelna realnost “došla da ostane” predviđa se da će ulaziti u sve širu upotrebu. Neke njene elemente sigurno će koristiti i vlasnici biznisa u narednim godinama, pojedini već u 2017.

Plaćeno oglašavanje. Može da se dogodi da kompanije budu prinuđene da izdvoje veći novac za sponzorisane postove nego do sada. Između ostalog i zbog toga što je, na primer, Instagram smanjio vidljivost organskih brend postova. Postoje i glasine da će Snapchat uvesti sopstveni algoritam…

Iako srpsko tržište novitete navedenog tipa prihvata nešto sporije, oni će sigurno doći. Ako ne 2017, onda – 2018. godine, na primer.