Dogodine platni razredi

(Last Updated On: November 23, 2017)

Ministar državne uprave i lokalne samoupave Branko Ružić najavio je uvođenje platnih razreda od naredne godine za više od 400.000 zaposlenih u javnoj upravi.

“Reforma sistema plata jedna je od veoma značajnih. Blizu smo da donesemo još tri zakona iz tog segmenta reformi sistema plata i to će se, nadam se, dogoditi do kraja ove godine”, rekao je Ružić novinarima.

Prema njegovim rečima, cele sledeće godine će se “upodobljavati” platni razredi u odnosu na stručnu spremu i specifičnosti u obavljanju određenog posla, ali je namera da se svu zaposleni podvedu u jedinstveni, pravičan status, da se ne bi događalo da neko ko ima identičnu stručnu spremu i radi manje ima veća primanja.

“Dakle, to je namera, sistemski pristup i naravno da će se odnositi na sve u javnoj upravi”, jasan je ministar.

Govoreći o broju zaposlenih u javnoj upravi, Ružić kaže da smo “u jednom tranzicionom periodu”, kao i da je reformom od 2013. dokazano “da na veoma odgovoran način država može da sprovede racionalizaciju”.

U ovoj godini, kaže ministar, taj broj je ispunjen, a očekuje da kadrovski plan bude mera stvari i da u odnosu na finansijske mogućnosti odredi broj izvršilaca na određenim poslovima, uz utvrđivanje prioriteta i to će, siguran je, početi da funkcioniše od 2019.

“U idućoj godini biće sprovođena racionalizacija, ali koja svakako neće biti linearna, vodiće računa o prioritetima i koja će takođe dozvoljavati nova zapošljavanja”, rekao je Ružić.

Izvor: Tanjug