Devet hiljada prekobrojnih

(Last Updated On: May 25, 2015)

Broj zaposlenih u javnom sektoru koji će do kraja godine ostati bez posla konačno je poznat. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da će u državnoj upravi, koja ima 493.505 zaposlenih na određeno i neodređeno vreme i po ugovoru o delu, ove godine otkaz dobiti oko devet hiljada osoba, a da će u penziju otići njih jedan odsto, odnosno oko 4.900 ljudi.

Udovički je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o racionalizaciji državne uprave kazala da će za 4.600 biti smanjen broj zaposlenih u republičkoj administraciji, a za 4.478 u lokalnim samoupravama, uključujući i lokalna javna preduzeća.

Otpuštanja iz javne uprave možda će biti veća nego što je sada procenjeno, zbog uklapanja u budžet. Ministarka nije mogla da navede kolike će biti uštede usled smanjenja javnog sektora u 2015. godini, ali je dodala da će racionalizacija u tom sektoru biti nastavljena i naredne dve godine, po dogovoru sa MMF.

Cilj racionalizacije, po njenim rečima, nije smanjenje broja zaposlenih, već efikasnija javna uprava, uz smanjenje troškova.

Udovički je rekla da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru može da se očekuje od septembra, a da će otkazi biti neizbežni u upravama 80 odsto lokalnih samouprava.

Nacrtom zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom upravi, koji je u javnom raspravi do 4. juna, predviđeno da se svuda gde je to moguće objedine poslovi, posebno oni administrativni.

Predlog tog zakona trebalo bi da bude u Skupštini krajem juna. Na snazi će i dalje biti zakon kojim je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.

U opštinama do 50.000 stanovnika ostaće 9,5 zaposlenih na hiljadu stanovnika, na lokalu koji obuhvata od 50.000 do 100.000 stanovnika potrebno je 11 zaposlenih na hiljadu građana, dok opštine i gradovi do 150.000 stanovnika imaju pravo na 13 zaposlenih na hiljadu stanovnika.

Izvor: Beta