Čuda tehnologije

(Last Updated On: January 7, 2017)

Velike elektronske firme kao što su Soni, LG i Panasonik predstavile su na sajmu tehnoloških inovacija u Las Vegasu CES svoje najnovije modele televizora sa ekranima debljine papira ili bez zvučnika kao i druge novine u robotici i veštačkoj inteligenciji primenjive na kućne aparate.

Južnokorejska grupa LG Elektroniks predstavila je sinoć pred otvaranje sajma televizijski ekran s dijagonalom od 1,65 metara i samo 2,75 milimetara debljine, nazvan po slovu “W” koje, prema rečima predstavnika kompanije, označava englesku reč za pozadinu, prozor ili “Wow”,  izraz oduševljenja.

Zamišljeno je da se televizor postavi na zid magnetskim spojevima od najviše četiri milimetra.

Japanska grupa Soni izložila je novu liniju televizora visoke definicije OLED. Ona je takođe predstavila model na kome su ukinuti zvučnici, a umesto njih koristi se tehnologija prenosa zvuka vibracijom ekrana. Direktor grupe Kazuo Hirari rekao je da je ovo premijera u sektoru.

Soni je integrisao Guglov softver Android TV u svojim televizorima da bi mogli direktno da pristupe internetu.

Kineska grupa TCL je na CES-u predstavila 25 novih televizora povezanih s internetom, namenjenih za severnoameričko tržište, koji pored toga što imaju sliku visoke definicije imaju i poboljšan kvalitet zvuka.

Južnokorejski gigant Samsung predstavio je čitav niz uređaja, od električnih aparata do prvog laptopa zamišljenog specijalno za video igrice.

Samsung je takođe najavio poboljšanja u svojim televizorima s internetom. Među novim funkcijama je i kapacitet da se prepozna koji član domaćinstva daje glasovna naređenja uređaju.

Tehnološki direktor LG-a Skot An rekao je da će u 2017. godini “uređaji postati inteligentniji za vašu svakodnevnicu”. Grupa je najavila u Las Vegasu da će svi njihovi novi aparati za kuću koristiti internet tehnologiju, veštačku inteligenciju i analizu podataka da bi se prilagodili navikama i potrebama potrošača.

LG je predstavio novi frižider s ekranom preko koga mogu da se traže recepti, nadzire hrana u frižideru, ali koji može i da predlaže muziku ili koristi glasovne porudžbine sa virtuelnim Amazonovim asistentom Aleksom i direktno poručuju proizvode iz samoposluge.

LG je takođe prikazao niz robota za spremanje kuće, održavanje travnjaka, ili za pomaganje putnicima da se registruju za letove.

Iako je prodaja televizora opala u svetu, prodaja ekrana sa visokom definicijom (4k) nastavlja da raste, i televizori su i dalje među glavnim proizvodima prikazanim na sajmu u Las Vegasu.

Izvor: Beta