Brže do posla u Slovačkoj

(Last Updated On: March 24, 2017)

Slovački parlament je posle skandala sa prevarnim radnicima iz Srbije, koje su u fabrike u Slovačkoj dovodile sumnjive agencije, usvojio izmene Zakona o strancima, kojima ubrzava postupak izdavanja radnih dozvola, omogućava sezonskim radnicima da ne traže privremeni boravak i daje pravo radnicima ako izgube posao da ga sledeća dva meseca traže.

Izmene zakona koje je usvojio parlament većinom od 94 poslanika pripremilo je slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova na zahtev i u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnih pitanje upravo zbog problema na koje su nailazili gastarbajteri iz zemalja van Evropske unije, pre svega iz Srbije, u slovačkim fabrikama.

Poslovi montaže i remonta na osnovu kojih su sumnjive agencije dovodile radnike sa Balkana moraće ubuduće da budu utemeljene isključivo na ugovorima između preduzeća.

Sezonski radnici neće morati da traže dozvolu prelaznog boravka i moći će da rade zahvaljujući radnoj dozvoli tokom 90 dana, a nju će slovački biro rada izdavati brže jer je Nacionalnom birou rada određen ubuduće rok od 15 dana da dozvolu odobri ili ne.

Tek u slučaju da sezonski posao žele da produže na 180 dana radnici iz trećih zemalja moraće da traže prelazni boravak.

Izmene zakona takođe olakšavaju dolazak i smanjuju administrativne zahteve za radnike i članove njihovih porodica koji se iz treće zemlje premeštaju u Slovačku u okviru jednog preduzeća.

Gastarbajteri kojima je boravak u Slovačkoj isticao čim bi izgubili posao ubuduće će imati rok od 60 dana da nađu novo zaposlenje.

Prema podacima slovačkog ministarstva za rad, trenutno u Slovackoj radi 5.294 državljana Srbije kao iznajmljena radna snaga preko posredničkih agencija, a još 575 ima dozvolu za rad od nadležnog slovačkog biroa rada.

Izvor: Beta