Biznis: Mladi dolaze

(Last Updated On: March 6, 2017)

Smene generacija na svetskoj sceni u prethodnim decenijama odvijale su se postepeno i, osim nekoliko izuzetaka, globalna javnost nije im pridavala posebnu pažnju. Ovoga puta nije tako – nagli razvoj tehnologije učinio je da se mladi koji ulaze u posao u velikoj meri razlikuju od svojih starijih kolega.

Pitanje koje je interesantno za svakog radno aktivnog pojedinca je – kako će oni promeniti način poslovanja kada, u godinama koje su pred nama, budu u potpunosti preuzimali biznis i druge oblasti.

“Milenijumci” ili “milenijalci” (“generacija Y”) rođeni, okvirno, od 1980. do 1995. godine već su na svojim radnim zadacima. Očekujemo dolazak “generacije Z”, a svi oni imaju ideje da poslovne odnose suštinski promene. Nabrajamo samo nekoliko tema, za razmišljanje.

Fokus vlasnika preduzeća nije više samo na sticanju kapitala. Ozbiljno se razmišlja o verovanjima i stavovima u kompaniji, njenom mestu u svetu, nameri da čini dobro okruženju… Vrednosti su postale podjednako važne, ako ne i važnije od novca i proizvoda.

Digitalno doba omogućilo je da novi vlasnici kapitala budu veoma aktivni u realizaciji ideja, sopstvene moći i uticaja, čak i uticaja širom sveta. Oni su i potrošači dobara koje proizvode drugi, upoređuju ih i ocenjuju. Biznis je, ukratko postao veoma brz.

Informacije se dobijaju trenutno – sve što nije u redu sa brendom odmah se sazna, a saznaju to i vlasnici kompanija, lično. Transparentnost ne samo da je postala važna – ona je prisutna, kao posledica novih načina komunikacija.

U skladu sa prethodnim, u razmenu informacija su se uključili i potrošači, koji imaju potpuno novu ulogu, što mladi biznismeni prihvataju kao uobičajen model.

Nove generacije menadžera vrednost iskustava sa proizvodom cene gotovo više od samog proizvoda i spremniji su da, kada troše novac na investicije, obezbede za svoju kompaniju nešto specijalno u tom smislu. Oni znaju da su se promenili i potrošači i da će pre kupiti, na primer Nike patike od kojih deo prihoda ide za pomoć ugrženima nego model Nike koji nosi neki poznati sportista.

Posebno interesantno je na koji će način nove generacije u biznisu uticati na postojeće (ili nove) vlade i politiku. Oni su već tu i, pre ili kasnije, njihov glas i stavovi će morati da se uzmu u obzir.