Bez rešenja za napuštene pse

(Last Updated On: April 16, 2018)

Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina najmanje 25 miliona evra na ime odšteta zbog ujeda napuštenih pasa, a 77.500 gradjana bili su žrtve napada, rečeno je na okruglom stolu u Beogradu, u Palati Srbija, koji su organizovali NALED i ORCA. Ocenjeno je da, iako raste broj izgradjenih prihvatilišta i uhvaćenih “lutalica”, kontrola njihove populacije nije dala očekivane rezultate, zbog čega su potrebne nove mere na nacionalnom i lokalnom nivou.

U saopštenju NALED-a navedeno je da je potrebna izrada nacionalne strategije kontrole populacije pasa, kao i lokalnih programa kontrole, jer takav dokument nema čak 78,8 odsto gradova i opština.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kazao je da su ujedi pasa posledica nefunkcionisanja sistema i uprkos tome što su propisi u najvećoj meri uskladjeni sa regulativom EU, lokalne samouprave, pogotovo male, nemaju kapacitete i sredstva za primenu.

“Zbog toga ćemo raditi na unapredjenju zakona, kreiranju novih procedura za rešavanje pitanja napuštenih pasa i formiranju azila. Intenzivno ćemo promovisati odgovorno vlasništvo i udomljavanje životinja, kao i sterilizaciju”, kazao je Nedimović.

Član Upravnog odbora NALED-a Vladan Vasić kazao je da lokalne samouprave imaju problem i sa gradjanima koji lažiraju ujede da bi naplatili odštetu, koja se u proseku kreće od 25.000 do 100.000 dinara. Naveo je da je neophodno formiranje registra odštetnih zahteva na nivou cele zemlje kako bi se ukrštanjem podataka iz svih gradova i opština utvrdilo koga psi “redovno” ujedaju.

Prema podacima ORCA i NALED-a, broj povreda od ujeda pasa u periodu 2010-2015. povećan je čak 50 odsto sa 9.867 na 15.024 godišnje tim tempom broj povreda od ujeda bi mogao da dostigne i 20.000.

U tom periodu, broj uhvaćenih pasa porastao je 75 odsto, mesto u prihvatilištu našlo je gotovo 172.000 životinja, a 96 odsto opština i gradova navodi da im je potrebna pomoć kako bi rešile problem.

Izvor: Beta