Beograd na vodi – i zvanično

(Last Updated On: April 26, 2015)

U nedelju 26. aprila potpisan je Ugovor o izgradnji Beograda na vodi. Detalji koji su se po prvi put našli u javnosti u brojevima izgledaju ovako.

Pbeograd na vodiotpisnici ugovora su Vlada Srbije i kompanija “Belgrade Waterfront Capital Investment LLC”, čiji je vlasnik kompanija “Igl Hils” (Eagle Hils). Projekat će trajati maksimalno 30 godina, od čega 50 odsto mora biti završeno u prvih 20 godina. Većinsko vlasništvo (68%) ima kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je Republika Srbija vlasnik 32% kapitala. Ukupna vrednost projekta je tri i po milijarde evra.

Kompanija “Igl Hils” će obezbediti 300 miliona evra novca i 150 miliona evra kapitala, uz dodatnih 150 miliona zajma koje daje osnivač kompanije. Republici Srbiji “Igl Hils” će odobriti i zajam od 130 muliona evra za preseljenje železničkih objekata i završetak eksproprijacije.

U toku gradnje domaći izvođači će imati prednost, što znači i zapošljavanje srpske građevinske operative.

Kada je o zemljištu reč, ono ne menja vlasnika – kompanija “Igl Hils” ga uzima u zakup na 99 godina.

Zgrade koje su pod zaštitom kao kulturna dobra (Hotel Bristol, Železnička stanica i Fabrika papira Milana Vape) ostaju u vlasništvu Republike Srbije i biće posle adaptacije korišćene za sadržaje u oblasti kulture.

Protesti i podrška građana

Dok je u zgradi Geozavoda, sedištu kompanije “Belgrade Waterfront Capital Investment” potpisivan ugovor, ispred su se okupile dve grupe Beograđana – jedna koja podržava projekat i druga koja mu se protivi i najavljuje buduće proteste.