Aleksandar Čotrić ukazao na progon hrišćana na Kosovu i Metohiji i Bliskom Istoku

(Last Updated On: November 29, 2014)

Cotric 11_239x0 „Hrišćani su najugroženija verska zajednica. Zbog užasnih terorističkih napada najviše se govori o nasilju nad hrišćanima na Bliskom Istoku, međutim, i u drugim delovima sveta pripadnici ove vere nalaze se u položaju progonjene manjine“, ističe Čotrić.
Čotrić, koji je i šef stalne delegacije Narodne Skupštine u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja i predsednik Komiteta za kulturu ove organizacije, istakao je da „hrišćani u Iraku i Siriji proživljavaju teške dane, pošto su se našli na meti radikalnih islamista koji su proglasili takozvani Islamski kalifat”.
„Pripadnici Islamske države svakodnevno bombarduju sela i gradove u kojima žive hrišćani, konfiskuju kuće i imanja i uništavaju njihove hramove i relikvije“, rekao je Čotrić obrazlažući odluku da ISP organizuje Međunarodni foto konkurs na temu ‘Uništavanje spomenika hrišćanskog Istoka’.
Čotrić je ukazao da Interparlamentarna skupština, koja okuplja poslanike iz 25 država sa svih kontinenata foto konkursom želi da skrene pažnju međunarodnoj javnosti da se hrišćani na Kipru, Bliskom Istoku (Siriji, Iraku, Egiptu i drugim državama), srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i drugim delovima sveta suočavaju sa svojevrsnom savremenom Golgotom i da se njihove crkve, manastiri i spomenici pretvaraju u ruševine, ili potpuno nestaju s lica zemlje.
Narodni poslanik Aleksandar Čotrić saopštio je na zasedanju Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja da su od 1999. godine srpsko stanovništvo, sveštenstvo, monaštvo i hramovi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji izloženi stalnim napadima, pretnjama i provokacijama albanskih terorista i ekstremista.
„Od tada je proterano više od tri stotine hiljada Srba iz svojih domova, a na Kosovu i Metohiji uništeno je, oštećeno i oskrnavljeno oko 150 crkava, manastira i drugih verskih objekata.
Takođe je pokradeno ili uništeno više od deset hiljada ikona, crkvenih umetničkih i bogoslužbenih predmeta, a uništeno je ili oštećeno oko šest hiljada nadgrobnih spomenika na oko 350 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 srpskih pravoslavnih grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik“, naveo je poslanik Čotrić i dodao da odgovorni ljudi iz celog sveta na ove činjenice moraju stalno da ukazuju, podsećaju i sprečavaju da se takvo nasilje i dalje sprovodi.
Učesnike Zasedanja međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja na Kipru koje je trajala od 22. do 25 novembra, u odvojenim posetama primili su predsednik kiparskog parlamenta Janakis Omiru, ministar spoljnih poslova Joanis Kasuladis i arhiepiskop Nove Justijanije i celog Kipra gospodin Hrizostom.