Akupunktura umesto dijete

(Last Updated On: May 11, 2018)

U svetu je sve više istraživanja koja pokazuju da akupunktura, tradicionalna dalekoistočna metoda lečenja, predstavlja pogodno i efikasno sredstvo u borbi protiv gojaznosti.

Stručnjaci u svojim studijama dokazuju da su osobe u strogo kontrolisanim uslovima, izložene samo akupunkturi, dakle bez dodatnog vežbanja i dijete, regulisale višak kilograma zahvaljujući ubodima iglica u određene tačke na koži. Za oko tri meseca tretmana, zdravi ljudi u svojim 40-im i 50-im godinama gubili su u proseku pet kilograma.

U istraživanjima su, uobičajeno, postojale i kontrolne grupe, koje su činile osobe istog statusa ali bez primene akupunkture. Zanimljivo je da je u jednom slučaju kontrolnoj grupi davan popularni preparat za mršavljenje. Posle tri meseca osobe koje su ga pile izgubile su, u proseku, samo dva kilograma.

O akupunkturi se zna barem ono osnovno, ali da podsetimo – prema drevnom istočnjačkom učenju, kosmička energija Či kroz određene tačke na koži ulazi u organizam i dalje se kreće kanalima (meridijanima), do svih organa. Energija Či ima dva vida – negativan jin, i pozitivan, jang, koji treba da budu u ravnoteži. Ukoliko se balans poremeti ili dođe do problema u protoku energije javlja se oboljenje, a dejstvom super tankih igala na akupunkturne tačke problem može da se reši.

Akupunktura se najčešće koristi za smanjenje bolova kod upornih glavobolja i migrena, terapiju bolova u kičmi, vratu, kod osteoartritisa… I zvanična medicina priznaje da pozitivni efekti kod pacijenata postoje, pa akupunkturu tretira kao jednu od pomoćnih terapeutskih metoda.

Kada je gojaznost u pitanju, međutim, malo je komplikovanije.

Praktičari kažu da je višak kilograma složen problem, i da postoji više vrsta gojaznosti.

U nekim slučajevima akupunktura može da bude dovoljna, a u drugima se kombinuje sa promenom navika. Zadržavanje tečnosti kao uzrok preterane težine jednostavnije se reguliše, na primer, uz samo nekoliko nedelja akupunkture, od skidanja masnih naslaga na pojedinim delovima tela.

Brže ili sporije, terapija iglicama, svakako, deluje. U osnovi metode su psihička relaksacija i uvođenje ravnoteže u razmenu materija (metabolizam), zatim postepeno utiče na pojedinačne organe i telesne sisteme.