Ako putujete u Grčku

(Last Updated On: June 1, 2017)

Obaveza posedovanja međunardone vozačke dozvole za putovanje kroz Makedoniju i Grčku više ne postoji, ali postoje neke situacije u kojima bi vam ona mogla zatrebati – na primer kada želite da iznajmite rent-a-car vozilo, ili kada u slučaju saobraćajne nezgode treba da naplatite štetu.

O čemu je reč?

Kako piše sajt grckainfo.com, u nekim rent-a-car agencijama u Grčkoj potrebno je da se prilikom najma automobila uz srpsku biometrijsku dozvolu, priloži i međunarodna vozačka dozvola.

Kako navode, to ne važi u svim agencijama, ali u onima u kojima je njeno posedovanje neophodno, nećete moći da unajmite vozilo.

To ne zavisi od destinacije, već isključivo od toga sa kojom osiguravajućom kućom agencija ima ugovor.

Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži rent-a-car agenciji da priloži i međunarodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. U suprotnom neće biti u mogućnosti da naplati štetu.

Potpuno ista stvar se odnosi i na naplatu štete u slučaju udesa ukoliko imate sopstveni automobil. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži međunarodnu vozačku dozvolu, vi nećete moći da naplatite štetu na automobilu.

Ukoliko drugi vozač ima osiguranje kod kuće koja ne traži međunarodnu vozačku dozvolu, štetu ćete naplatiti bez problema.

Ovo u suštini nije nova vest, ali je sada sasvim razjašnjena, jer se dosta polemisalo oko toga na koji način će se sada, kada međunarodna vozačka dozvola više nije obavezan dokument za vožnju u Grčkoj, naplaćivati osiguranje u slučaju saobraćajne nezgode.

Izvor: B92