Adidas ima rešenje

(Last Updated On: March 18, 2018)

Proizvođač sportske opreme Adidas prodao je prvi milion pari patika napravljenih od plastičnog otpada iz okeana, čime je i drugima data ideja da kao repromaterijal u proizvodnji pokušaju da koriste materijale kojima smo već zagadili planetu Zemlju.

Partner u projektu je američki Parley – kompanija koja je razvila metodu proizvodnje polimerskog pletiva iz bačene plastike. Na oko, patike izgledaju identično kao bilo koje iz prepoznatljive Adidas game. Značajno je da interesovanje kupaca postoji, pa ipak, bilo je potrebno dve godine da Adidas proda milioniti par patika od “otpadnog” materijala, što je malo u poređenju sa godišnjim  globalnim prometom poznatog brenda.

Proizvođač napominje da se za jedan par patika upotrebi prosečno 11 plastičnih boca. Materijal se koristi za uložak, podlogu pete i pertle…

Adidas nije jedini proizvođač obuće koji pravi eksperiment u domenu očuvanja prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Američka kompanija Allbirds već neko vreme proizvodi udobne patike za slobodno vreme od vune, a sada tržištu nudi i lagane cipele od drveta eukaliptusa. Vlakna drveta koriste se za tkanje, tako da su ovakve patike u kontaktu sa kožom prijatne i zdrave. Kad se pocepaju i bace, one su potpuno razgradive. Kao i Adidas patike od okeanske plastike, i patike od vunenog prediva Allbirds već su dostigle broj od milion prodatih pari.

Vredi naglasiti da se i Nike priključio izazovu. Nov materijal koji počinju da koriste je reciklirana, odnosno koža od otpadaka. Njen naziv je Flyleather i pravi se spajanjem veoma tankih listića odbačene kože. Osećaj prilikom dodira je isti kao da u rukama imate najfiniju kožu, tvrde predstavnici najvećeg proizvođača sportske opreme na svetu.